1. בפני בקשה לביטול פסק דין שניתן ביום 19.12.2012 במעמד צד אחד, לאחר שהמבקש לא הגיש כתב הגנה מטעמו.
טענות המבקש
2. עיקרי טענות המבקש, בבקשתו לביטול פסק הדין, בתמצית, הינן כדלקמן- למבקש נודע על פסק הדין ביום 19.12.2012 כאשר פנה לבא כוחו לצורך הגשת כתב הגנה, ובא כוחו בדק את אתר בתי המשפט ומצא כי באותו היום ניתן פסק דין בתיק. המבקש קיבל את כתב התביעה בסביבות אמצע אוקטובר 2012. יש מקום לבטל את פסק הדין מחובת הצדק מהטעם שלא הומצאה למבקש הזמנה לדין ולפיכך המבקש לא ידע מהו פרק הזמן העומד לרשותו לצורך הגשת כתב ההגנה. בין הצדדים התקיימו מגעים והמבקש סבר לתומו כי כל עוד אלה נמשכים ההליכים בבית המשפט מוקפאים, עד לקבלת תשובת המשיב בהמשך למגעים בין הצדדים, מה גם שהמשיב לא הודיע למבקש מהו המועד האחרון לצורך הגשת כתב ההגנה. ביום 9.12.2012 התקשר נציג מטעמו של המבקש למשיב כדי לברר את תשובתו ונענה כי "הסכום ידוע לכם". ביום 19.12.2012 פנה המבקש לבא כוחו לצורך הגשת כתב הגנה, ואז התברר כי ניתן פסק דין. הבקשה לביטול פסק הדין הוגשה בתוך המועד הקבוע בדין.
מעבר לכך נטען כי יש מקום להורות על ביטול פסק הדין לאור סיכויי ההגנה הגבוהים העומדים למבקש, ככל שהתביעה תתברר לגופו של עניין. המבקש טען, בתמצית, כי התביעה הוגשה לצורך השבת כספים ששילם המשיב למבקש לצורך תיקון תיבת הילוכים ברכב, וזאת בטענה שעל המבקש היה לתקן את תיבת ההילוכים ללא תשלום, בהתאם לתעודת אחריות שהוצאה על ידי המבקש בעניין זה. המבקש טען כי לא חלה עליו החובה לתקן את תיבת ההילוכים מכוח תעודת האחריות, מהטעמים שזו ניתנה למי שמכר למשיב את הרכב, ולא ניתן להעבירה לאחר, וכן נטען כי חלה תנית פטור שצוינה בתעודת האחריות שלפיה- "
על בעל הרכב להביא למוסכנו את הרכב הנ"ל בעוד 1 חודש לשם ביקורת החלפת שמן + מסנן על חשבון הלקוח. אם הרכב לא יגיע למוסכנו אין אנו אחראים על כל נזק שיגרם לתה"ל האוטומטית". המבקש טען כי הרכב לא הובא במועד על ידי המוכר או על ידי המשיב לצורך ביקורת, החלפת שמן ומסנן, וגם מטעם זה לא חלה החובה על המבקש לתקן את הגיר במסגרת תעודת האחריות. כן נטען כי ניתנה למשיב הנחה בתיקון תיבת ההילוכים.
טענות המשיב
3. עיקרי טענות המשיב בתגובה מטעמו, בתמצית, הינן כדלקמן- המבקש הציג מצג שווא למשיב שלפיו האחריות פוקעת עם העברת הבעלות על הרכב, וזאת על פי הוראת משרד התחבורה. מבדיקה שערך המשיב עלה כי משרד התחבורה לא הוציא הוראה כזו. אין מקום להורות על ביטול פסק הדין מחמת חובת הצדק, מהטעמים שכתב התביעה הומצא למבקש, והוא פנה לעו"ד לצורך הגשת כתב הגנה בחלוף חודשיים ממועד המצאת כתב התביעה, וככל שלא ידע כי היה עליו להגיש כתב הגנה בתוך 45 יום, הרי שהיה עליו לדעת שיש להגישו בתוך 30 יום. לא היה צורך לצרף לתביעה הזמנה לדין היות והוגשה באמצעות "הגשה מרחוק" באמצעות מערכת נט המשפט, ועל פי הנחיית הנהלת בתי המשפט אין צורך לצרף לה הזמנה לדין, היות ופקיד בית המשפט לא היה מעורב בהגשת התביעה. המשיב דחה את הצעת הפשרה מטעמו של נציג המבקש, והאחרון הודיע לו כי נותרו עוד מספר ימים לצורך הגשת כתב ההגנה, אלא שזה לא הוגש ולפיכך הוגשה בקשה למתן פסק דין. אין זה מחובתו של המשיב להודיע למבקש מהו המועד להגשת כתב הגנה, והיה עליו ליטול ייעוץ משפטי במועד. הטענה בדבר הקפאת ההליכים אין לה על מה שתסמוך. כן נטען כי סיכויי ההגנה של המבקש אינם טובים, ואין מקום להורות על ביטול פסק הדין.
4. ביום 14.2.2012 נערך בפני דיון בבקשה לביטול פסק הדין, במהלכו נחקר המבקש, ובאי כוח הצדדים סיכמו בעל פה את טענותיהם.
דיון
5. לאחר שבחנתי את כל שהובא בפני מצאתי לנכון להורות על ביטול פסק הדין, וזאת מהטעמים שיפורטו להלן.
ההיבט המשפטי
6. בבוא בית המשפט לבחון האם יש מקום להורות על ביטול פסק הדין שניתן בהעדר הגנה, או בהעדר התייצבות מטעמו של הנתבע, עליו לבדוק האם יש מקום לביטולו מחמת טעמים שבחובת הצדק, כגון שכתב התביעה, או הזימון לדיון, לא הומצאו כדין לנתבע, או שדבק בהמצאה פגם היורד לשורשו של הליך ההמצאה, שאז סמכות בית המשפט לבטלו הינה סמכות שבחובה ולא בשיקול דעת, וכן יש לבחון את סיכויי הצלחת טענות ההגנה שהעלה הנתבע, אם יבוטל פסק הדין ותינתן לנתבע האפשרות להגיש את פרשת הגנתו.
7. דבר החקיקה המסדיר את המצאתו של כתב תביעה, בצירוף ההזמנה לדין, לנתבע, הינן תקנות 18, 19, 20, 49, 214ד.(א) (לגבי סדר דין מהיר), וככל שמדובר בכתב בית דין שהופק במערכת ממוכנת גם תקנה- 522א', לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד- 1984 (להלן: "
התקנות").
18. בהגשת תובענה שאינה בסדר דין מקוצר, ימסור התובע עם כתב התביעה מספר הזמנות לדין, כפול ממספר הנתבעים; הזמנה לדין תהא ערוכה לפי טופס 2.
19. בהזמנה לדין יידרש הנתבע להגיש כתב הגנה תוך שלושים ימים לאחר המצאת ההזמנה, או תוך תקופה ארוכה יותר שקבע בית המשפט או הרשם.
20. הזמנה לדין חתומה ביד פקיד של בית המשפט תומצא בתכוף לאחר הגשתו של כתב התביעה, לכל נתבע יחד עם עותק ממנו.
49. נתבע שנדרש להגיש כתב הגנה יגיש אותו תוך המועד הנקוב בהזמנה לדין.
214ד. (א) כתב תביעה בתובענה בסדר דין מהיר, יומצא לנתבע יחד עם הזמנה לדין ערוכה לפי טופס 17ב.
522א. כתב בי-דין שהופק במערכת ממוכנת והוא טעון לפי תקנות אלה חתימת יד פקיד בית משפט, יראוהו ככתב בי-דין חתום כנדרש, אם הודפסו בו שמו ותפקידו של הפקיד, והדבר ישמש ראיה לכאורה לנכונות האמור בו.
8. מכיוון שעסקינן בתביעה שהוגשה באמצעות מערכת נט המשפט, הרי שהאמור בתקנה 522א' הינו רלבנטי לעניין צירוף ההזמנה לדין לכתב התביעה.